Lehtiroskiksessa

Huomasin hiljattain facebokissa ensimmäisen poikakaverini viettävän syntymäpäiväänsä. Muistot kuljettivat minut teinivuosiin, kun kävimme Lahden Kasisalilla kuuntelemassa punkkia, maistelemassa kiljua ja haukkumassa sellaisia pehmopunkbändejä kuin Tehosekoitin, Apulanta etc. Erään tällaisen illan päätteeksi huomasimme missanneemme viimeisen junan Helsinkiin eikä yöpaikkaa ollut. Kuljimme ympäri lokakuista Lahtea yön pakastuessa etsien avointa rappukäytävää tai jotain koloa, missä selviäisimme aamuun.

Helsingin Sanomat oli tuolloin vielä mielestäni hyödyllinen julkaisu. Erään porttikongin sisältä löysimme roskiskatoksen ja sieltä vihreän paperinkeräyslaatikon, joka oli vuoraantunut lämpimillä sanomalehdillä. Hyppäsimme boitsuni kanssa hytisten laatikon sisään, tyhjensimme päärynämehutiivisteputelin ja vaivuimme uneen.

Enpä tiennyt silloin, että tulisin myöhemmin tekemään yhteistyötä säveltäjänero Matti Mikkolan kanssa, jonka taikomia Tehosekoitin-hittejä punkporukalla haukuimme. Kyllä minä jo silloin teininäkin ihailin ko. bändiä – salaa. Ikinä en unohda sitä sykähdyttävää hetkeä, kun yhtyeen laulaja Otto antoi minulle junassa leskenlehden. Olin 16 vee. Myös Apulanta sai negatiivisen kritiikkini täysin ansaitsemattaan. Bändin ura ja tuotanto pökerryttävät – ei voi muuta kuin hattua nostaa.

Sanomalehdistä sen verran vielä, että nykyään ainoa säännöllisesti seuraamani julkaisu on Kirkko ja kaupunki. Se lätkähtää postiluukusta eteislattialle ilman erillistä tilausta – olenhan luterilaisen kirkon jäsen. Hyvin toimitettuja juttuja mielenkiintoisista asioista, rohkeitakin kannanottoja, kun kyse on sentään konservatiivisen kirkon julkaisusta. Päivänpolitiikka ja maailman kauhuskenaariot sekoittavat pääni – mieluummin pähkäilen ikiaikaisia ja luen lehdestä vaikka rukouksia. Lakkasin muutama vuosi sitten tilaamasta ja lukemasta Hesaria. Olen lakannut myös nukkumasta lehtiroskiksessa, joten Hesarista on tullut minulle täysin tarpeeton hyödyke. Missäköhän akuutin yösijan tarvitsijat viettävät nykyään yönsä kylmillä keleillä?  Mikä suojaa heitä vilulta, kun iso osa tasottomasta ja puolueellisesta sanomalehtilukemistosta on siirretty verkkoon?

Kommentoi täällä: Mariska Official

Julkaistu: 29.5.2016