Vasara ja nauloja

Olen viime vuosina vieraillut biisikirjoituskursseilla kertomassa ammatistani. Laulunikkarointi tuntuu olevan suosittua puuhaa ja yhä useampi on valmis maksamaan pitkän pennin saadakseen valmiudet hommaan. Opetuksen kirjo vaihtelee Sibelius-Akatemian kursseista yksityishenkilöiden pitämiin koulutuksiin.

Laulun lakien noudattaminen liian varhaisessa vaiheessa on luovuuden kaasukammio. Erilaisia työkaluja läpikäydessäni oppilas on kommentoinut, ettei ehdottamallani tavalla voi toimia, sillä ope on sanonut niin. Vaikka koulutuksen pyrkimys onkin edistää tekemistä ja antaa vasara ja nauloja nikkaroijlle, se toimii joskus aivan päinvastaisesti. Linnunpojilta sahataan siivet ennen kuin ovat kokeilleetkaan lentämistä.

Piano-opeystävä kertoi juuri mielenkiintoisesta keissistä. Henkilö oli ottanut yhteyttä  ja kertonut olevansa itseoppinut klasaripianisti ja haluaisi nyt ulkopuolista ohjausta. Klassinen musiikkihan toimii perinteisesti päinvastoin: ensin opetus, sitten treeni ja palaute. Odotan innolla uutisia kyseisen tyypin kehityksestä, sillä käsittääkseni hän lähestyy uuden haltuunottoa optimaalijärjestyksessä; ensin tehdään, sitten vasta palaute ja päälle opetus.

Minä ja moni musatuttavani on lähtöisin punk-skenestä. Niissä piireissä ei paljoa ajolupaa kyselty – kunhan vaan istuttiin ratin taakse ja annettiin palaa, täysillä, vitunkovaa. Tärkeintä oli tekeminen, virheet olivat epäolennaisia. Saman asenteen turvin olen aloittanut niin räppäämisen kuin osallistunut tangomarkkinoiden biisiskabaankin. En minä manuaaleja ole lukenut kuin vasta jälkeenpäin. Ekaa levyä tehdessäni halusin vääntää kaiken itse eikä kukaan saanut puuttua teksteihini. Niinpä Tarkasta tämä on täynnä kielioppivirheitä jotka tänään saisivat punakynäni riehumaan. Silloin ne tuntuivat oikeilta. Ja tärkeintä taitaa ollakin se tunne. Äidinkielen opettajia, minua ja muutamaa muuta lukuun ottamatta ketään tuskin kiinnostaa onko biisitekstin pilkku oikealla paikalla ja alkaako sataa vai satamaan. Kun sydän puskee läpi, silloin kaikki muu on merkityksetöntä. Sitä ei kursseilla opita.

Kommentoi täällä: Mariska Official

Julkaistu: 23.8.2016