Matador

Muutama vuosi sitten Andalusiassa viereeni rantakadun penkille
istahti vanha mies. ”Chica”, hän sanoi, ja ryhtyi pian kertomaan
tarinaa härkätaistelijasta, joka eleli edelleen lähikulmilla ja oli
voimiensa vuosina ollut melko kuuluisa matador. ”Vaihtelevalla
menestyksellä”, sanoi pappa ja kertoi, että kyseinen matador
heilutteli punaista vaatetta usein varomattomasti ja pillastunut
härkä onnistui montakin kertaa rusikoimaan taistelijaa vaarallisesti. Pappa naureskeli, että loukkaantumisen jälkeen tämä matador aina kirosi typerän härän, sokaisevan auringon, tuulen suunnan ja areenan kunnon sekä vakuutti lopettavansa taisteluhommat heti ja kertakaikkiaan. Mutta haavojen parannuttua mies palasi areenalle toistamaan virheensä ja hankkimaan uudet haavat, kunnes ikä pakotti hänet luopumaan vaarallisesta työstään.

”Niin härkä tökkää kuin sitä ärsytetään”, siteerasi pappa vanhaa malagalaista sanontaa. ”Chica, jos tahdot olla taitava taistelija, käytä muletaasi harkiten ja perustellusti, ei pelkän provokaation vuoksi. Muuten sinulle käy kuin tämän tarinan matadorille –  minulle. En pysähtynyt miettimään härän olemusta riittävän syvällisesti. Härkä on villi ja arvaamaton, mutta kärsivällinen ja viisas taistelija voi oppia ymmärtämään sitä”, filosofoi pappa. ”Voit taistella härkää vastaan tai sen kanssa. Minä valitsin vastaan taistelemisen taktiikan. Nyt tekisin toisin”, sanoi pappa.

Hitto. Tämä ihminenhän kertoo minun tarinaani, ajattelin siinä istuessani. Hyvästelimme viimein kuin ystävät ja lähdin siitä sitten hotellihuoneeseeni kirjoittamaan biisiä.

Kommentoi täällä: Mariska Official

Julkaistu: 20.10.2016