Tanssi loppuun rakkauden

Ryhdyin hahmottelemaan blogitekstiä Leonard Cohenista pari päivää ennen kuin uutinen hänen kuolemastaan julkaistiin. Kynä pysähtyi, pidin taukoa, rauha suurelle laulajalle ja laulujen tekijälle.

Luin taannoin jutun, jossa Cohen kertoili näkemyksistään laulujen laatimisesta. Maestro korosti ahkeruuden merkitystä työssään: hänen tekstinsä eivät tipahdelleet valmiina taivaasta, vaan olivat kovan uurastuksen lopputulos. ”Mutta miksi työn pitäisi olla helppoa? Lähes kaikkien työ on kovaa. On harhaanjohtavaa ajatella, että on olemassa joku inspiraatio, jonka avulla työ valmistuu  nopeasti ja vaivattomasti. Joillekin se voi olla mahdollista – minulle ei. Joten minun täytyy työskennellä yhtä ahkerasti kuin kenen tahansa juntturan saadakseni työni valmiiksi.”

Minä ja miljoonat muut Cohenin ihailijat saamme olla kiitollisia siitä, että hän näki kaiken sen vaivan suurenmoisten laulujensa laatimiseksi. Tulee mieleeni tilanne, kun muutama vuosi sitten kuuntelin juuri ilmestynyttä Cohenin albumia. Yhtäkkiä suustani alkoi tipahdella sanoja ja pääni sisällä soi melodia. Siltä istumalta kirjoitin Liekki-nimisen kappaleeni. Se tapahtui hämmästyttävän helposti ja vaivattomasti, kun taustalla soi Cohen.

Cohen on kertonut, että hänellä on ollut tapana kirjoittaa jokainen aloitettu laulu valmiiksi ja arvioida vasta sitten teoksen laatua: ”Jalokivi täytyy hioa kunnolla ja kauttaaltaan ennen kuin voi nähdä kimaltaako se”. Tunsin pikku nipistyksen sydämessäni. Minä luovun usein punnertamisesta, jos biisin teksti alkaa töksähdellä jo alkuvaiheessa. Ö-mappiin vaan koko tekele! Ehkä rumille ankanpoikasille pitäisi antaa mahdollisuus kasvaa joutseniksi. Ei niistä kaikista joutsenta tule, mutta jos jostakin sentään… Yritän jatkossa pitää mielessäni Cohenin sitkeän vaivannäön ja olla kärsivällisempi laulunkirjoittaja.

Cohenin ”Dance Me To The End Of Love” tuli minulle tutuksi jo lapsena. Turkka Mali on tehnyt hienostuneen käännöksen kyseisestä tekstistä:

Tanssi loppuun rakkauden

Tanssita mua ikuisesti viuluin palavin.
Tanssita mua turvapaikkaan, piiloon jonnekin.
Liitäkäämme taivaisiin taas lailla kyyhkysten.
Tanssi loppuun rakkauden,
tanssi loppuun rakkauden.

Tanssita mua sinne, missä nähdä ei voi muut,
vaheelliseen suudelmaan kun yhtyy meidän suut.
Näytä mulle murjotulle rajat sydämen.
Tanssi loppuun rakkauden,
tanssi loppuun rakkauden.

Tanssi, kuin ois nuoruus täällä, kuin ois meillä häät.
Tanssi, kunnes ikuisuuden silmissäni näät.
Hallitsemme rakkautta, oomme orjat sen.
Tanssi loppuun rakkauden,
tanssi loppuun rakkauden.

Tanssi luokse lasten, jotka oottaa syntymää.
Tanssi parvekkeelle, jossa sylis lämmittää.
Tanssi, kunnes väistyy täältä uhka jokainen.
Tanssi loppuun rakkauden,
tanssi loppuun rakkauden.

Kommentoi täällä: Mariska Official

Julkaistu: 27.11.2016