Hyvät asiat eivät tule ilmaiseksi

Hyvät asiat vaativat toteutuakseen vastuksen. Ensimmäisen kerran törmäsin ajatukseen tutkiessani kabbalan oppeja. Päätin ottaa väitteen testaukseen ja koetilanteitahan on sittemmin piisannut! Lähes jokainen käänne uuden musiikkini suhteen on sisältänyt alkuväännön. Mitä tärkeämmästä yksityiskohdasta on ollut kyse, sen ankarampi on ollut vastus. Ei levytyssopimusta, ei yhteistyökumppaneita, ei riittävää laulutekniikkaa. Kun nämä ogelmat oli selätetty, alkoi varsinainen alkuhankaluuksien sarjatuli, joka koski keikkoja. Onhan noita teknisiä ongelmia piisannut myös keikkojen alettua, mutta silti, ihmeellisesti vaan kaikesta on selvitty ja lopputulos on ollut toivotunlainen, ellei parempikin. Kaikki koettu on opettanut minua suorastaan rakastamaan säätämistä. Tottakai helpottaa, ettei ihan jokainen hanke mene lähtölaukauksessa munilleen. Mutta jokaisen hankaluuden yritän ottaa  avosylin vastaan, sillä kokemuksesta tiedän, että jotain hyvää paljastuu alkuvaikeuksien takaa.

Sama logiikka koskee ainakin jossain määrin erilaisia taitoja. Lapsena olin melko lahjakas pikkupianisti. Tuudittauduin ajatukseen, että mainiona pimputtelijana minun ei tarvitse nähdä paljoa vaivaa taitojeni kehittämiseksi. Pari vuotta Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa riitti. Kun alkoi tulla kilpailuja ja esiintymisiä, jotka todella vaativat harjoittelua, tipahdin geimeistä. Sen jälkeen en sormellani koskenut pianoa ennen kuin viime vuonna aloin säveltää sillä.

Äidinkielen yo-kirjoitusten jälkeen sisuunnuin. Lempiaineeni äikkä oli koko lukioajan ollut kompastuskiveni. Arvosanat olivat vaatimattomat, vaikka palo pärjäämiseen oli kova. Todistuksen saatuani päätin vielä näyttää. Ja sillä tiellä olen yhä. Laulujen kirjoittaminen on kutsumukseni, mutta tämä asia kirkastui minulle vasta vastusten jälkeen ja niiden avulla. Hyvät asiat eivät tule heti, eivätkä ilmaiseksi.

Kommentoi täällä

Julkaistu: 22.11.2019